izgorelost pshioterapija vrhnika

Izgorelost je danes vse bolj prisotna tema v naši družbi, saj se ljudje vedno bolj soočamo s stresom in zahtevami sodobnega življenja. V tem članku se bomo osredotočili na vzroke za izgorelost, kako si lahko sami pomagamo ter kako lahko psihoterapija pripomore k premagovanju izgorelosti. Poleg tega bomo raziskali, kaj se dogaja na fizičnem telesu, ko se srečamo s to težavo.

Kaj je izgorelost in zakaj do nje pride?

Izgorelost se nanaša na stanje, ko posameznik izčrpa svoje telesne in psihološke vire zaradi pretiranega stresa, obremenitev in dolgotrajne izpostavljenosti zahtevam, ki presegajo njegove zmogljivosti. Najpogosteje se izgorelost pojavlja pri ljudeh, ki se poklicno ukvarjajo s pomočjo drugim, kot so zdravstveni delavci, učitelji, socialni delavci itd. Vendar pa izgorelost ni omejena samo na določene poklice, saj se lahko pojavi pri vsakomur, ki se ne znajde več v stresnih situacijah.

Najpogostejši vzroki za izgorelost so dolgotrajna preobremenjenost, pomanjkanje zadovoljstva pri delu, slaba organizacija časa, težave v medosebnih odnosih ter pomanjkanje podpore in razumevanja okolice. Sčasoma se lahko ti dejavniki kopičijo in vodijo do izčrpanosti telesa in duha.

Jedrni problem pa so vzorci iz otroštva, ki jih nosimo v odraslo dobo. To je ključni stavek celotnega članka, saj cilja v jedro in naslavlja ter omogoča jedrno spremembo in ne zgolj simptomatsko. To je tudi ves cilj energijske psihoterapije. Da se odstrani in ozavesti žarišča, ki vplivajo na nastanek izgorelosti.

 

STOP!!!

“Obstaja protokol v energijski psihoterapiji, ki je namenjen prav hitremu zdravljenju izgorelosti.”

Če vas zanima več mi pišite na info@marjanrijavec.com / 041 766 559

Vaši občutki in stanje so mi pomembni. Odgovorim zelo hitro.

 

Izgorelost in vpliv na partnerstvo ter otroke

Izgorelost ne vpliva le na posameznika, ampak lahko pomembno vpliva tudi na odnose znotraj družine. Partnerski odnos ter odnos staršev do otrok se lahko soočata z različnimi izzivi, ko se eden ali oba partnerja znajdeta v stanju izgorelosti.

V partnerskem odnosu se lahko zaradi izgorelosti pojavi pomanjkanje čustvene bližine in razumevanja, saj izčrpanost posameznika vpliva na njegovo sposobnost čustvene povezanosti z drugo osebo. To lahko privede do občutka oddaljenosti, nezadovoljstva ter težav v medsebojni komunikaciji. Partnerja se morda ne moreta več podpreti in razumeti drug drugega, kar lahko postopoma vodi v odmik in ohladitev odnosa.

Otroci, ki so priča izgorelosti enega ali obeh staršev, se lahko tudi sami soočajo s težavami. Starši, ki so izčrpani in preobremenjeni, morda nimajo dovolj energije in časa, da bi se v celoti posvetili potrebam svojih otrok. To lahko povzroči občutke zanemarjanja in pomanjkanja podpore pri otrocih, kar lahko vpliva na njihovo čustveno počutje in razvoj. A nikoli ni perepozno, da nekaj spremenimo in se premaknemo k stanju umirjenosti.

Poleg tega lahko izgorelost vodi do večje napetosti in konfliktov znotraj družine, saj so člani bolj občutljivi na stres in manj sposobni se učinkovito spopadati s težavami. Otroci lahko v takih okoliščinah postanejo bolj nemirni ali prestrašeni, saj se odražajo na stanje staršev.

Zato je pomembno, da se posameznik, ki se sooča z izgorelostjo, zaveda tudi vpliva, ki ga ima to stanje na druge člane družine. Sprejemanje ukrepov za premagovanje izgorelosti in obnovitev ravnovesja v življenju ne koristi le posamezniku, ampak tudi celotni družini. Odprt dialog, iskreno izražanje čustev in iskanje skupnih rešitev lahko pomagajo pri gradnji trdnejših družinskih vezi ter vzpostavitvi podpore med vsemi člani.

Tukaj je pomembno izpostaviti pomembnost dialoga med partnerjema. Z lestvico 0 do 10 lahko zelo natančno komuniciramo trenutno stopnjo stresa svojemu partnerju in tako bo lažje razumel/a skozi kakšno fazo gremo.

Kako si lahko pomagamo pri premagovanju izgorelosti?

Premagovanje izgorelosti zahteva zavedanje, odzivnost in aktivno ukrepanje. Nekaj koristnih strategij je:

  1. Postavljanje meja: Naučiti se reči “ne” in postaviti meje glede obveznosti je ključnega pomena za ohranjanje ravnovesja med delom in zasebnim življenjem.
  2. Sprostitev in regeneracija: Dnevno si vzemite čas za sprostitev, meditacijo, jogo ali druge tehnike, ki pomirjajo telo in um ter obnovijo energijo.
  3. Podpora socialne mreže: Pogovor s prijatelji, družino ali sodelavci o svojih občutkih lahko pomaga zmanjšati občutek izoliranosti ter prinese razumevanje in podporo.
  4. Fizična aktivnost: Redna telesna vadba izboljšuje razpoloženje in zmanjšuje stres, hkrati pa krepi telo.
  5. Čas zase: Vključite aktivnosti, ki vam prinašajo veselje in zadovoljstvo, ne glede na to, ali gre za branje knjig, ustvarjanje ali hobije.
  6. Psihoterapevtska pomoč. Skozi psihoterapijo se pripravi načrt dela kako najhitreje obnoviti celoten sistem na fizičnem, čustvenem in mentalnem aspektu. Preverite mnenja strank.

Vloga psihoterapije pri premagovanju izgorelosti

Psihoterapija je lahko izjemno učinkovita pri premagovanju izgorelosti. Izkušen terapevt namreč pomaga identificirati vzroke za izgorelost ter razviti nove strategije za spopadanje s stresom in zahtevami. V terapevtskem okolju posameznik pridobi prostor, kjer lahko izrazi svoja čustva in se sooči z izzivi, kar pripomore k lažjemu razumevanju lastnih potreb in želja.

S pomočjo psihoterapije se posameznik nauči boljšega obvladovanja stresnih situacij, razvija veščine za sproščanje ter izboljšuje svoje medosebne odnose. Spremembe, dosežene skozi psihoterapijo, pa niso zgolj kratkoročne, temveč so trajne in vodijo k bolj uravnoteženemu življenju tudi v prihodnosti.

Kaj se dogaja na fizičnem telesu ob izgorelosti?

Izgorelost močno vpliva na fizično telo. Kroničen stres, povezan z izgorelostjo, lahko privede do izčrpanosti nadledvičnih žlez, ki so odgovorne za proizvodnjo stresnih hormonov, kot je kortizol. Posledično se lahko pojavijo telesni simptomi, kot so nespečnost, kronična utrujenost, glavoboli, bolečine v mišicah ter težave s prebavo.

Poleg tega izgorelost lahko oslabi imunski sistem, kar poveča dovzetnost za različne bolezni in infekcije. Vse to skupaj lahko vodi v začaran krog, saj fizični simptomi izgorelosti lahko še dodatno obremenijo posameznika ter poslabšajo njegovo psihično stanje.

Zaključek

Izgorelost je izziv, s katerim se v današnjem hitrem tempu življenja srečuje vse več ljudi. Ključnega pomena je, da se zavedamo vzrokov za izgorelost ter da se naučimo učinkovitih strategij za premagovanje te težave. Poleg osebnih prizadevanj je psihoterapija lahko dragocen vir podpore pri soočanju s stresom in izboljšanju kakovosti življenja. Ne pozabimo, da je ohranjanje ravnovesja med delom, prostim časom in skrbjo zase ključnega pomena za dolgoročno dobro počutje tako telesno kot tudi duševno.

Če želite personalizirano obravnavo in načrt kako iz stanja izgorelosti priti v najhitrejšem možnem času vzpostavite stik in rezervirajte uvodni termin.

About Author

Marjan Rijavec

Marjan Rijavec

Specializiran na področju Energijske Psihoterapije s katero ljudem pomaga ozavestiti ter razbliniti stare vzorce in omejujoča prepričanja. Opolnomočenje, jasnost in transformacija.