Psihoterapija za moške Vrhnika

Psihoterapija za Moške: Odkrivanje Moči Skozi Delo na sebi

V današnjem hitrem tempu življenja, kjer se soočamo z različnimi izzivi in stresi, postaja psihoterapija vse bolj pomembna oblika podpore za ohranjanje našega duševnega zdravja. Medtem ko se je v preteklosti psihoterapija večinoma povezovala z ženskami, se je v zadnjem času povečalo zanimanje moških za to obliko terapije. Vedno več moških se zaveda pomembnosti dela na sebi, ozaveščanja svojih občutkov in se zavedajo pomembnosti spremembe starih družinskih vzorcev. Kljub temu se moški še vedno pogosto odločajo za tiho trpljenje, namesto da bi se odpravili na pot samospoznavanja in zdravljenja. V tem članku se bomo osredotočili na razloge, zakaj se moški morda pogosteje odločajo za molk in kako lahko psihoterapija pomaga tako njim kot tudi njihovim družinam.

Zakaj se moški pogosto odločijo za molk?

 1. Družbeno pričakovanje: Še vedno prevladuje prepričanje, da moški ne smejo pokazati ranljivosti ali čustev, saj se to dojema kot znak šibkosti. Moški so vzgojeni, da naj bodo močni in se borijo s svojimi težavami brez pomoči drugih. To se v zadnjih letih drastično spreminja in je zelo vzpodbuden znak. Poiskati pomoč ni znak šibkosti ampak znak ODGOVORNOSTI  do sebe in svoje družine.
 2. Strah pred “nalepko”: Mnogi moški se bojijo, da bodo stigmatizirani ali označeni za “čudake”, če se odločijo za psihoterapijo. To lahko vodi v zadrževanje svojih čustev in težav, kar lahko pripelje do izolacije in pomanjkanja podpore.
 3. Napetosti v odnosih: Moški so pogosto manj nagnjeni k izražanju čustev in pogovarjanju o svojih težavah v partnerskih odnosih. To lahko povzroči napetost, konflikte in pomanjkanje razumevanja med partnerji. Skozi proces psihoterapije se razvozlja verbalno miselne navade in se jim pripiše drugačen pomen. Tako pride do spremembe in izboljšanja odnosov tako doma kot na delovnem mestu.
 4. Nedostopnost psihoterapevta: Moški se včasih počutijo nelagodno pri iskanju psihoterapevta, ki bi razumel njihove specifične težave in izkušnje.

 

MOLK V PARTNERSKEM ODNOSU

Odločitev za molk lahko ima negativne posledice na moške in njihove družine in pomembno je, da se zavedamo posledic ne ukrepanja. Pogostokrat moški poiščejo pomoč, ko je že kar kritično a temu se lahko izognemo. Pogostokrat partnerke poiščejo pomoč zase saj jim je težko v partnerskem odnosu. V tem primeru se da skozi proces terapij marsikaj narediti, a spremeniti partnerja se ne da. Tako, da za dolgoročno uspešno partnersko zvezo in zadovoljstvo v družini morata biti pripravljena oba v odnosu narediti en korak naprej. Ne gre za to koliko, samo da se premika v pravo smer. Za to vzpodbujam moške, da si poiščejo pomoč ko je še pravi čas, saj je to najbolj odgovorno dejanje do sebe in svoje družine. Ni bolj herojskega dejanja kot, da moški pove, da ne ve kako naprej in s pomočjo mentorja naredi plan ter doseže cilj.

Vpliv molka na družino in partnerski odnos

 1. Povečanje stresa: Zadrževanje čustev in težav lahko privede do povečanega stresa in anksioznosti, kar negativno vpliva na posameznikovo duševno in telesno zdravje.
 2. Odtujitev v partnerskem odnosu: Pomanjkanje odprtosti in komunikacije v partnerskem odnosu lahko vodi v odtujitev med partnerjema.
 3. Vpliv na otroke: Otroci se učijo sodelovanja in izražanja čustev prek vzornikov. Če moški zadržujejo čustva, lahko to vpliva na način, kako se otroci učijo izražati svoje občutke.
 4. Negativni vpliv na duševno zdravje družinskih članov: Negativne posledice molka se lahko prenesejo na druge družinske člane, ki se morda počutijo nemočne pri reševanju težav v družini.

Moški, delo in izgorelost

Večina moških s katerimi delam pridejo zaradi izzivov v partnerskem odnosu. A v 90% je jedro problema delo oz. služba. Zaradi vzgojenosti v “marljivo osebo” se moški pogostokrat ženejo za delom do te mere, da postane preveč. Stres, ki nastane ob vsem tem pa prinesejo domov. To se najpogosteje pri moških kaže kot impulzivnost, izbruhi jeze, nepotrpežljivost do partnerke ali otrok, zaletavost v komunikaciji in iritacijo takrat ko ni po njihovo. To so vse informacije, ki se jih da izluščiti in prav to je ključnega pomena. V samem procesu izdelava načrt kako se sistematično osvoboditi teh vzorcev, prepričanj in predvsem kako se hitro in učinkovito otresiti stresa.

 

Zakaj je psihoterapija za moške koristna in pomembna?

Psihoterapija je učinkovit način, kako moškim pomagati prebroditi ovire, ki jim preprečujejo, da bi izrazili svoja čustva in se spoprijeli s težavami:

 1. Varno okolje za izražanje čustev: V terapevtskem okolju moški lahko brez strahu izrazijo svoje misli in čustva, ne da bi bili obsojani ali stigmatizirani.
 2. Učenje učinkovite komunikacije: Terapevti pomagajo moškim izboljšati svoje komunikacijske veščine, kar pozitivno vpliva na odnose z družinskimi člani.
 3. Razvijanje pozitivnih strategij za obvladovanje stresa: Psihoterapija omogoča moškim razvoj zdravih strategij za obvladovanje stresa in tesnobe.
 4. Krepitve samopodobe: Psihoterapija spodbuja pozitivno samopodobo in občutek lastne vrednosti.

Vzpodbuda za moške: Nič ni narobe s tem, da prosite za pomoč!

Za moške je odločitev za psihoterapijo pogosto velik korak iz njihove cone udobja, vendar je pomembno, da se zavedajo, da je to povsem normalno in koristno. Predvsem pa odgovorno!!! Pogovarjanje s strokovnjakom, ki je usposobljen za delo z moškimi, jim lahko pomaga razumeti sebe in razviti nove načine za reševanje težav. Hkrati se bodo lažje povezali z družinskimi člani, kar bo izboljšalo kakovost odnosov.

Vsi smo ljudje in vsi imamo svoje težave in čustva. Pomoči iskati ni znak šibkosti, ampak kaže na moč in zavezanost k izboljšanju svojega življenja ter odnosov z drugimi. Odločitev za psihoterapijo je korak k osebnemu razvoju, duševnemu zdravju in bolj izpolnjujočemu življenju. Vse kar se nam dogaja se dogaja z razlogom in ko pride čas, da nekaj spremenimo na sebi ga izkoristimo.

Torej, dragi moški, ne bojte se biti ranljivi, saj se v tem pogumu skriva moč. Poiščite podporo in si dovolite odkriti svoje notranje bogastvo ter zgraditi srečnejše in bolj izpolnjujoče življenje z ljubljenimi. Psihoterapija je pot, ki vas bo vodila do tega cilja – zanosno, močno in brez dvoma. Ponujam mentorstvo za moške, ki si želijo znebiti stresa, strahov, dvomov ter razumeti sebe in svojo družino na globljem nivoju. Rezultat pa so bolj harmonični odnosi. 

About Author

Marjan Rijavec

Marjan Rijavec

Specializiran na področju Energijske Psihoterapije s katero ljudem pomaga ozavestiti ter razbliniti stare vzorce in omejujoča prepričanja. Opolnomočenje, jasnost in transformacija.