mentor, coach, terapevt

Razlike med terapijo, mentorstvom in coachingom so pogostokrat nejasne med ljudmi in namen tega članka je na zelo enostaven način predstaviti glavne razlike. Verjetno boste dobili potrditev, da iščete prav ali pa boste spoznali, da bi bilo dobro najti drugo obliko. Namen terapije, mentoriranja in coachinga se razlikujeta v osredotočenosti in stilu komuniciranja.  Pomembno je, da jih razumete, preden sodelujete s strokovnjakom, tako da lahko izberete pravo možnost in razpravljate o pravi temi s pravo osebo.

 

Coaching : terapija

 • Coaching se osredotoča na sedanjost in prihodnost, kje se oseba trenutno nahaja in kam želi iti. Terapija predvsem raziskuje, kaj se je zgodilo v preteklosti in kaj je pripeljalo do trenutnega stanja osebe.
 • Terapija omogoča ljudem, da ozdravijo in se osvobodijo preteklih težav, pa naj gre za majhne ali večje stvari, ter se spopadajo z depresijo in duševnimi motnjami. Svetovanje pa je pozitivna izkušnja, ki omogoča izražanje potenciala klienta.

Coaching : Mentorstvo

 • Coaching je praksa, ki izvabi iz ljudi dragulje. Notranjo moč in potenciale. Mentorstvo pa izvabi in nas oplemeniti z modrostjo, saj mentor vnaša svoje izkušnje direktno do mentoriranca.
 • Ker je mentorstvo odnos med izkušeno osebo in nekom, ki se želi učiti, je pomembno, da ima mentor ustrezne izkušnje in kariero v istem področju kot mentoriranec. Pri coachingu gre bolj ali ne za postavljanje konkretnih vprašanj in malo deljenja osebnih izkušenj.  Osebno vidim coaching kot “problem-solving” oz. kot ekspanzijo notranjih kapacitet, da sami pridemo do odogovorov.

Terapija : mentorstvo

 • Ta dva načina sta si  na nasprotnih koncih spektra, saj obravnavata različne potrebe. Terapija pomaga ljudem pri soočanju s preteklimi dogodki, medtem ko se mentorstvo ukvarja s prihodnostjo. Prepričajte se, da se posvetujete s terapevtom, če želite govoriti o preteklih dogodkih, ne pa z mentorjem. Preden se odločite, se vprašajte: “Kaj potrebujem?”
 • Spodnja vprašanja vam bodo dala odgovor na to, katera podpora je najprimernejša za vas.

 

Kaj želite doseči?

  • Govoriti o preteklem: terapija bo najboljša možnost za obvladovanje težkih preteklih izkušenj.
  • Bolje spoznati sebe: coaching in terapija
  • Napredovati v karieri: vsi trije tipi so koristni (odvisno od kompleksnosti težave)
  • Imeti vzornika in vzgled: izberite mentorstvo.
  • Urediti odnose: Coaching in/ali terapija
  • Nadgraditi svoje življenje, družino, delo: Coaching
  • Iščete dolgoročno usmeritev: Mentoriranje

Povzetek članka

Bolj kot je izziv kompleksen in globok, bolj je potreben terapevt. Saj so verjetno vpleteni pretekli spomini, prepričanja, dogodki in neprijetni občutki, ki jih je potrebno sprocesirati. Če iščete bolj nadgradnjo, izboljšanje in optimiziranje življenja potem je tukaj coaching. Mentoriranje pa gre bolj za obliko sodelovanja, kjer se vzpostavi dolgoročni osebni odnos. Čigar namen je ohranjanje prave smeri, ter specializacija v neko področje.

Mnogokrat vidim, da v prvi fazi s klienti delujem bolj terapevtsko, ko se preteklost sprocesira do določene mere ljudje sami ugotovijo, da se o preteklosti ne moremo ves čas pogovarjati in je potrebno priti v tukaj in zdaj. Kaj lahko sedaj naredim, da izboljšam svoje stanje. To je coaching. Kasneje na dolgi rok pa se vzpostavi mentorski odnos. Osebno je zelo težko ločiti eno od drugega. Osebno se mi zdi ne smiselno. Saj se preteklost, sedanjost in prihodnost povezujejo. Če želimo nekaj spremeniti v prihodnosti in tega ne moremo, je verjetno jedro v preteklosti.

Želim vam obilo sreče in uspeha na vaši poti. Upam, da so se vam izrazi razjasnili in da veste kam iti. Za kakršnokoli pomoč ste vedno dobrodošli.

 

About Author

Marjan Rijavec

Marjan Rijavec

Specializiran na področju Energijske Psihoterapije s katero ljudem pomaga ozavestiti ter razbliniti stare vzorce in omejujoča prepričanja. Opolnomočenje, jasnost in transformacija.