Opazovanje sebe in načina prehranjevanja

Prebrati seznam super hranil in se ga držati kot pribito je norost. Po samih prehranskih vrednostih hrane tretiramo hrano kot dobro ali manj dobro, kar je tako zelo ozkogledno, da ne vem kaj naj še dodam. Avokado je po hranilni vrednosti zelo super, ampak mnogim avokado ne naredi dobro. Razlogov je lahko mnogo. Kar želim povedati je to, da niso vsa živila, ki jih označujejo strokovnjaki za superživila podporna prav za vas.

 

Pomembno je opazovanje.

 

Ko nekaj pojeste, poglejte kako odreagirata vaše telo in um v naslednjih urah. Edino tako boste lahko izvedeli kaj ustreza telesu in kaj ne. S  tem razlogom je tudi priložena tabela hranil, razdeljena v kategorije. Hrana, ki nas poživi, upočasni, naredi stabilne, uravnoteži, odpre in naredi fleksibilne itd…Kako hrana vpliva na telo, kako na mentalne sposobnosti. Vse to so stvari na katere hrana vpliva. V osnovi pa lažje kot je prebavljiva hrana, manj nas ovira v kognitivnem (mentalnem) procesu. Tovrstna hrana, ki jo telo prebavi vsebuje veliko vode. Naše telo je 70% sestavljeno iz vode. 70% sveta je prekrito z vodo. In prav tako je najbolj optimalno jesti hrano ki ima 50% – 70% vode v sebi. To pa so? Sadje in zelenjava.

 

Več vode kot ima hrana, lažja je za prebavni trakt. Kot visoko oktansko gorivo za motor, ima boljši izkoristek.

 

Pomembno je tudi, da opazujemo kdo nam je hrano pripravil in kakšno je naše počutje po tem. Tudi hrana iz določenih restavracij je lahko precej konfliktna ali pa zelo podporna.

 

Pomembno je tudi razmerje hrane. Velika napaka katero dela mnogo ljudi je prav ta, da jedo hrano ki ostaja, ker jo je treba pojesti. To je velika napaka, saj hrana ki je stara, postana ali odprta dolgo časa je polna počasne vibracije, po ajurvedi ji rečemo Tamastična hrana. To je hrana ki upočasnjuje telo, ga dela leno. Cilj je da niti ne pride do tega, da hrana ostaja. TO JE CILJ!!! Ena takšna postana jed lahko naredi ogromno škode črevesju. Dan ali dva star kuhan brokoli, kljub temu, da je v hladilniku lepo zaprt, enostavno ni za na mizo več. Bolj kot je mehka stvar, prekuhana, hitreje jo moramo konzumirati. Surove stvari vidimo, zdržijo dlje ja? Prosim pa vas, ne spravljajte kuhanih bučk, krompirja, brokolija in ostalih hranil za druge dni, ker se sami sebe zastrupljate. Da ne govorim o postanem mesu od včeraj ali juhah, ki so v hladilnikih po par dni. Jejte kar se le da sveže pripravljeno hrano. Hrana naj bi bila po pripravi užita takoj ali najkasneje do 2 uri po pripravi. To pomeni, da se moramo naučiti dozirati koliko hrane skuhati, da ne bo ostala. Ponovno nas sili to k čuječi pripravi.

 

Skratka potrebno se je opazovati in potrebno je opazovati hrano. V kakšnem stanju je.

Obrok naj bi pojedli kar se le da hitro po tem ko je pripravljen. Ne kuhajte zjutraj in pojeste potem to za kosilo ali zvečer. S tem si vnašate v telo že postano hrano, ki je energijsko v degeneraciji. Tako kot se človek rodi in razvija, ter tako umre, enako s hrano. Hrana ima svoj cikel in s predelavo ji pospešimo ta cikel. Ne jejte stare obolele hrane. Ko jo predelamo, je njen rok trajanja kratek. 4 ure po skuhanem obroku, je hrana praktično že v procesu degeneracije, odmiranja, določene bakterije se začenjajo nabirati. Obrok naj bi bil zaužit topel, kjer vonjamo hrano saj s tem že absorbira naš zgornji del avričnega polja veliko prane, ki hrani ne le organe ampak naše energijsko telo. Topla hrana nas napolni drugače kot hladna hrana. Topla hrana je bolj žareča v smislu distribucije prane oz. energije iz hrane. Bolj je celostna in ni tako lokalna kot hladna hrana. Oreščki so super hranljivi vendar po nekaj časa nam zapaše topel obrok, juha, topla rižota, itd…To je naraven klic telesa in celotnega sistema po bolj celostni obravnavi :). Za to je vonanje predvsem tople hrane zelo zelo pomembno. Z vdihom vsrkamo pransko/energijsko vsebino hrane v naš sistem. Pomislimo tudi zakaj imamo sploh nos za dihanje, če imamo pa že usta? Kaj je funkcija nosu pri prehrani?

 

Topla hrana ima drugačno sposobnost distribucije prane med hranjenjem, kar nas naredi bolj polne. Topla hrana ima generalno gledano več toplih odtenkov prane medtem ko hladna/surova hrana ima več hladnejših. Ni pa to pravilo. Toplota odpre, poveča tudi pretočnost krvi in nas znotraj razširi, kar nas naredi bolj polne. Medtem ko hladna hrana upočasnjuje pretok krvi. Tega seveda ne morem dokazati vendar po lastnih opazovanjih je temu tako. Pojejte toplo juho ali pa poližite sladoled. Vas je že kdaj zakuhalo tudi v glavo ko ste jedli juho? O tem govorim.  Toplota odpira, hlad zapira. Za to se v savni pije tople čaje. Ker savna odpira polje in telo, širi, večja pretočnost, in če bi popili ledeno pijačo bi si lahko naredili veliko škode po tako razgretem telesu. Seveda šokiranje z skoki v ledeno vodo po savni ima svoje druge funkcije, ki pa so vprašljive.

 

Poskusite s konzumiranjem hrane takoj ko jo pripravite, ne jejete postane hrane ter jejte hrano z visoko vsebnostjo vode. Videli boste v roku parih tednov bo vaša energija šla navzgor, počutje, čustva, um. Manj boste jedli, energije pa bo več. Zakaj? Zaradi energijskega naboja sveže hrane, surove hrane, hrane polne vode in ne predelane, postane hrane, ki je na policah že mesece.

 

Kot smo že rekli je hrana živa saj je sestavljena iz mnogo mikroorganizmov. Manj kot je obdelana in predelana, bolj je živa a težje prebavljiva, to je nek zanimiv paradoks. V osnovi pa ne gre za to, da nam bog ne bi dal dovolj močnih prebavnih traktov, gre le za to, da smo ga z nezdravo in neurejeno prehrano degenerirali zelo hitro. Pri nekaterih se to hitro opazi, pri nekaterih ne. Je pa sigurno stopnja vitalnosti odvisna od hrane, ki jo uživamo tekom življenja.

 

Problem vidite je ta, da jemljemo svoje telo za samoumevno, za to vanj tručkamo vsega boga. Ko pa pozorno pogledamo vidimo, da je naše srce, jetra, želodec, črevesje, oči, itd…vse sestavljeno iz celic, ki pa so v osnovi bitja in s hrano vnašamo fizičen kot tudi energijski aspekt v te celice. In s čimer jih hranimo to potem smo. Za to je pomembno, da postanemo čuječi v prehranjevanju. To ne pomeni, da celotno svoje življenje sedaj usmerimo v hrano in postanemo obsedeni s tem, sigurno ne. Saj namen nas samih ni le ta, ampak podporna hrana in pravi način prehranjevanja naredi najbolj optimalno platformo (naše telo) za delovanje nas samih (duše). S počasnim, lenim, zakisanim telesom polnim bakterij in sluzi bomo težko živeli svoje poslanstvo in svoj optimum, drži?

 

Prava hrana in pravilno hranjenje nam omogočata postaviti čvrste temelje, tukaj na zemlji.

About Author

Marjan Rijavec

Marjan Rijavec

Specializiran na področju Energijske Psihoterapije s katero ljudem pomaga ozavestiti ter razbliniti stare vzorce in omejujoča prepričanja. Opolnomočenje, jasnost in transformacija.