kako izbrati resnično dobrega psihoterapevta?

Dokazano je, da za uspešnost v psihoterapevtskem procesu ni toliko pomembna tehnika kot sam odnos. Odnos, ki ga vzpostavite s psihoterapevtom je ključen. Kvaliteta odnosa pa bazira na etiki in karakterju psihoterapevta ali katerega koli svetovalca, coacha.

3 koraki do izbire pravega psihoterapevta:

Prvi korak – Vam je psihoterapevt “simpatičen”?

Najbolj pomembno je, da vam je vaš bodoči psihoterapevt “simpatičen”. Simpatičen pomeni, da dobite dober občutek ko raziskujete o njemu ali njej. Če začutite v sebi željo, da bi si želeli svoje izzive zaupati tej osebi je to dober znak. Da potrdite ta notranji občutek je zelo pomembno, da psihoterapevta/ko tudi pokličete ali pišete preko elektronske pošte. Tako boste slišali glas, ki vam bo dal hitro več informacij kakšen je karakter psihoterapevta/ke. Je optimističen, veder, vesel, ali je zagrenjen in dela svoje delo z muko? Je na vaš email odpisal šele po enem tednu, pusto in okorno? Ali si je vzel čas in ste začutili, da mu/ji je mar za vas.

Ne podcenjujte prvega vtisa, ki ga ustvari psihoterapevt na vas. Od spletne strani, vsebin , ki jih objavlja in prve stične točke preko telefona ali emaila. V procesu izbire zaupajte občutku.

Drugi korak – Preverite javna mnenja

Preden psihoterapevta/ko kontaktirate, preverite JAVNA mnenja. Preberite javna mnenja ljudi, ki so že bili pri vašem potencialnem psihoterapevtu/ki. Kaj pravijo? Kakšna je bila njihova izkušnja?  To ne pomeni nazivi, certifikati, izobraževanja ampak mnenja dejanskih ljudi, ki so že bili pri tej osebi v živo. Šola in papir roko na srce ne zagotavljata nobene sigurnosti, da boste naleteli na spoštljiv, varen prostor.

Če psihoterapevt javnih mnenj nima je to rdeča zastavica.

Če psihoterapevt mnenja ima ga preprosto kontaktirajte in povprašajte ali vam lahko pomaga pri vašem izzivu.

Tretji korak – Kakšen je prvi vtis psihoterapevta?

Ponavadi se vsi članki na to temo začnejo s to točko. Vedite kaj vam približno je in najdite terapevta s pravo tehniko. A žal ko je človek v iskanju pomoči verjeli ali ne, je raziskovanje tehnik in njihovih prednosti preprosto utrujajoče ter irelavantno. Kaj želim povedati? S psihoterapevtom, ki vam je “simpatičen”, a kljub morda ni specializiran v vaše področje lahko dosežete hitrejše rezultate kot z psihoterapevtom, ki je specializiran na vašem področju, a vam je karakterno zelo apatičen.  Torej bolj kot raziskovanje tehnik, najdite psihoterapevta ali coacha, ki rezornira z vami ter ga preprosto kontaktirajte preko telefona ali emaila.

Na kratko opišite problem ter ga povprašajte ali vam lahko pomaga. Mnogo terapevtov je bistveno bolj sposobnih in imajo bistveno več kompetenc kot je prikazano na spletu, za to je osebni stik preko telefona ali emaila ključnega pomena za prvi kontakt. Ste se že kdaj znašli v restavraciji, trgovini, apratmaju, itd…kjer ste bili tako dobro in lepo tretirani, da preprosto ste se začenjali vračati tja? Se spomnite situacije, kjer ste zahtevali reklamacijo in so vas obravnavali zelo prijazno, razumljivo in vas še na koncu nagradili, se vam opravičili itd.??? Odnos pretehta vse tehnike in metode. Če že nič drugega boste dobili dober nasvet od psihoterapevta, ki vam morda ne bo uspel pomagati.

Kaj je pomembno, ko kontaktirate psihoterapevta?

  • Na kratko opišite kaj je vaš trenutni izziv.
  • Vprašajte ga ali je bil v preteklosti tudi sam v vaši situaciji?
  • Vprašajte ga ali vam lahko pomaga ter kakšne rezultate lahko pričakujete.

Tovrstna vprašanja vam bodo zagotovila, da boste videli ali je vajin odnos primeren ali ne.

 

Povzetek

Pomembno pri izbiri vašega psihoterapevta, coacha ali svetovalca igra stopnja “simpatičnosti”, dobra javna mnenja ter prvi vtis ki ga dobite v interakciji s psihoterapevtom. Če so vsa skladna ter vam psihoterapevt/ka potrdi, da vam lahko pomaga se dogovorite za uvodni termin.

Ne posvečajte toliko pozornosti tehnikam ali metodam, saj je 80% uspeha odvisnega od odnosa. Vi želite rezultat in ne tehnike/metode. Ne pozabite, da je psihoterapevtski proces interakcija med dvema osebama, ki presega vse tehnike ter načine. Ni trdih pravil ali rigidnosti. Gre za luščenje starega v varnem okolju, za to mora biti človek, ki mu zaupate na mestu.

 

 

About Author

Marjan Rijavec

Marjan Rijavec

Specializiran na področju Energijske Psihoterapije s katero ljudem pomaga ozavestiti ter razbliniti stare vzorce in omejujoča prepričanja. Opolnomočenje, jasnost in transformacija.