depresija nasveti

Je depresija tenutno del vašega vsakdana?

V tem članku si bomo pogledali kako premagati depresijo, zakaj do nje prihaja in kaj nam lahko vse pomaga v tem procesu okrevanja.
Depresija je lahko izjemno težavna in izčrpujoča izkušnja, ki vpliva na skoraj vse vidike življenja. V svojem delu se srečujem z različnimi intenzitetami ter stanji pri ljudeh, a naj poudarim. Vedno je izhod! Depresija pa je le plod in ne seme. Čeprav se zdi, da je premagovanje depresije nemogoče, pa obstajajo tehnike samo pomoči, ki lahko pomagajo pri premagovanju depresije.
Prva stvar, ki jo morate storiti, je, da se odločite, da boste depresijo premagali. Čeprav se to morda zdi težko, je sprejetje tega, da se počutite slabo, prvi korak k izboljšanju. Ko sprejmete to dejstvo, si lahko šele postavite cilje, ki jih želite doseči. Pri tem pa vam skozi mentorstvo in energijsko psihoterapijo vztrajno pomagam. In pot je lahko lažja kot si mislite. Naj pa poudarim, ne gre za premagovanje in borbo. Gre za jasno odločitev, da imate tega dovolj! Želja po spremembi. Kako pa si pomagati?

TEHNIKE SAMOPOMOČI PRI DEPRESIJI

Naslednji korak je, da poiščete načine, kako se lahko izboljšate. To lahko vključuje spremembe v življenjskem slogu, kot so večja telesna aktivnost, zdrava prehrana in dovolj spanca. Pomembno je tudi, da si vsak dan vzamete čas zase, da se posvetite svojim hobijem in aktivnostim, ki vas osrečujejo. Če tudi je težko sprva, si telo hitro opomore, če vztrajamo s pravimi aktivnostmi.
Poleg tega lahko poskusite različne tehnike samo pomoči, kot so meditacija, joga in dihalne vaje, ki lahko pomagajo pri sprostitvi in ​​zmanjšanju stresa. Pomembno je, da si dovolite čas za počitek in da se ne preobremenite s preveč obveznostmi.
Pogovor s prijatelji in družino je lahko tudi koristen način, da se počutite bolj povezani in podprti. Če pa menite, da potrebujete več pomoči, se lahko obrnete na k usposobljenemu strokovnjaku za duševno zdravje.  Osebno vam lahko ponudim kvalitetno psihoterapevtsko obravnavo po naravnih metodah, ki vam lahko pomaga pri premagovanju depresije.
Usposobljena oseba vam lahko pomaga pri razumevanju vzrokov vaših težav in pri razvijanju strategij za obvladovanje simptomov. Če nimate kvalitetnega sogovornika ali osebo, ki vam naredi več škode prenehajte z aktivno komunikacijo s to osebo, saj obstaja verjetnost, da oseba ni usposobljena.
Na koncu je pomembno, da se zavedate, da se depresija lahko premaga. Čeprav lahko traja nekaj časa in truda, da se izboljšate, so koraki, ki jih sprejmete danes, lahko koristni za vaše prihodnje počutje. Sprejmite izziv in se lotite premagovanja depresije danes. Pokličite me na 041 766 559 in našla bova rešitev.

Kaj povzroči depresijo?

Depresija ima kompleksno in raznoliko etiologijo, vendar se kot glavni vzroki depresije navajajo:

 • Biološki dejavniki, kot so nepravilnosti v možganskih kemikalijah, hormonske nepravilnosti, genetska predispozicija in nevrološke motnje
 • Psihološki dejavniki, kot so nizka samopodoba, negativno razmišljanje, travme in stresne življenjske okoliščine. V energijski psihoterapiji in psihologiji razumemo, da “podedovano” negativno razmišljanje je zgolj podajanje štafete med genracijami. Otrok pri 2 letih ne razmišlja o sebi negativno. V to je privzgojen. A kar se da vzgojiti se da odvzgojiti, kar nas opolnomoči.
 • Družbeni dejavniki, kot so socialna izključenost, osamljenost, pomanjkanje socialne podpore, družinski konflikti in finančne težave

Ti dejavniki pogosto delujejo skupaj in prispevajo k razvoju depresije. Razumevanje teh dejavnikov in ustrezen pristop k zdravljenju lahko pomagata pri obvladovanju in premagovanju depresije.

Pogosti simptomi in  znaki depresije

Depresija je duševno stanje, ki vpliva na razpoloženje, način razmišljanja in telesno počutje posameznika. Spodaj so našteti nekateri od najpogostejših simptomov depresije:

Nizko razpoloženje:
To je eden najbolj opaznih simptomov depresije. Posameznik se lahko počuti žalosten, praznega srca, obupanega ali brezupnega. Lahko izgubi zanimanje za stvari, ki so mu bile prej všeč, in se počuti brez motivacije.

Motnje spanja:
Oseba s depresijo lahko ima težave s spanjem ali pa lahko trpi zaradi pretiranega spanca. Lahko ima težave s spanjem, zaradi katerih se zbudi sredi noči in ne more ponovno zaspati, ali pa se počuti izčrpano kljub dolgemu spanju.

Izguba zanimanja za stvari:
Posameznik s depresijo lahko izgubi zanimanje za stvari, ki so mu bile prej všeč, in se počuti brez motivacije. Lahko se ne more osredotočiti na stvari, ki jih je prej užival, in se izolira od drugih.

Težave s koncentracijo:
Posameznik s depresijo lahko ima težave s koncentracijo in zmožnostjo sprejemanja odločitev. Lahko se mu zdi, da misli zamegljujejo in da ne more jasno razmišljati.

Izguba apetita:
Depresija lahko povzroči izgubo apetita in s tem posledično izgubo telesne teže. Vendar pa se lahko zgodi tudi nasprotno – da posameznik s depresijo posega po hrani in pridobi na teži.

Težave s telesom:
Depresija lahko povzroči telesne simptome, kot so bolečine v mišicah, utrujenost, težave s prebavo in glavoboli. Te simptome lahko posameznik doživlja brez vidnega razloga.

Negativno razmišljanje:
Posameznik s depresijo lahko razmišlja negativno o sebi, o drugih in o svetu. Lahko se počuti brez vrednosti in krivega za stvari, ki so zunaj njegovega nadzora.

Samomorilne misli:
V hudih primerih lahko depresija privede do samomorilnih misli. Posameznik lahko doživlja občutke nemoči in obupa ter razmišlja o tem, da bi storil samomor.

Če opazite te simptome pri sebi ali pri drugi osebi, je pomembno, da poiščete strokovno pomoč in podporo. Pokličite nas na 041 766 559 ali na info@marjanrijavec.com

Katere oblike depresij poznamo?

Poznamo več vrst depresije, med katerimi so najpogostejše:

 1. Klinična depresija (velja za osnovno obliko depresije)
 2. Dystimična depresija (depresija v daljšem časovnem obdobju, vendar manj izrazita)
 3. Sezonska afektivna motnja (depresija, ki se pojavi v zimskih mesecih)
 4. Bipolarna motnja (stanje, ki vključuje epizode manije in depresije)
 5. Postporodna depresija (depresija, ki se pojavi po porodu)
 6. Psihotična depresija (depresija z občutki halucinacij in blodnj)

Vendar obstaja še več drugih vrst depresije, ki jih lahko povzročijo različni dejavniki. Vsaka oblika depresije se lahko kaže drugače, zato je pomembno, da posameznik poišče ustrezno pomoč.

ZDRAVLJENJE Z ZDRAVILI DA ALI NE?

Zdravljenje z zdravili po naši praksi ni dovolj učinkovito in je potrebna ob enem tudi skrbna psihoterapevtska obravnava. Mnogokrat zdravila onemogočijo izboljšanje zaradi prikritih ali očitnih stranskih učinkov. Omotičnost, vrtoglavica, tremor, suha usta, razdražljivost, nezmožnost koncentracije, itd…Osebno se NE nagibam k diagnozam in postavljanju etiket svojim klientom, saj mnogokrat le te zgradijo identiteto okoli te “bolezni”, ki pa je zgolj posledica ne sprocesiranih občutkov, travm, misli, idej in prepričanj iz preteklosti. Za to je obravnava pri našem delu bistveno bolj mila in ob enem izjemno učinkovita. Osvobujajoča. Bolj kot definiranje oblik depresij je pomembno resnično razumeti kaj se dogaja z vami.

Kako neravnovesje hormonov vpliva na nastanek depresije?

Neravnovesje hormonov lahko vpliva na nastanek depresije tako, da vpliva na regulacijo razpoloženja in vedenja. Hormoni, kot so serotonin, dopamin in kortizol, igrajo pomembno vlogo pri uravnavanju razpoloženja in stresa. Neravnovesje teh hormonov lahko povzroči simptome, kot so žalost, utrujenost, zmanjšan libido, težave s spanjem, zmanjšana koncentracija in težave s spominom. Pri nekaterih ljudeh lahko neravnovesje hormonov sčasoma vodi v razvoj depresije in pogosto so na udaru prav ženske. Pri ženskah se zelo pogosto pojavi to hormonsko neravnovesje po rojstvu, menopavzi ali ostalih hormonskih ciklih.
Neravnovesje hormonov lahko povzročijo tudi številni dejavniki, vključno s:
 • stresom,
 • slabo prehrano,
 • boleznimi,
 • staranjem,
 • pomanjkanjem spanja,
 • zlorabo substanc ter
 • uporabo nekaterih zdravil.

Kako nuditi pomoč osebi s depresijo

Življenje s posameznikom, ki trpi zaradi depresije, lahko prinese številne izzive. Za optimalno podporo in ukrepanje v nujnih primerih je priporočljivo pridobiti strokovno pomoč in čim več informacij o najboljših pristopih. Nekaj napotkov, ki vam lahko pomagajo pri podpori depresivni osebi, vključuje jasno sporočilo o svoji pripravljenosti za pomoč ter aktivno poslušanje. Pogosto ima posameznik premalo energije za stik, zato je priporočljivo, da vi sami stopite v stik.

Pri razumevanju depresije se zavedajte, da gre za kompleksen problem, ki se lahko kaže na različne načine. Če sami niste imeli izkušenj s depresijo, se ne pretvarjajte, da razumete situacijo in občutke druge osebe.

Pomembno je, da se pri pomoči osredotočite na podporo in ne poskušate sami pozdraviti bližnje osebe. Zdravljenje depresije običajno vključuje terapije, medtem ko vi nudite svojo prisotnost in podporo. Prav tako ne pozabite na skrb za svoje lastno duševno zdravje in dobro počutje, saj lahko življenje z depresivno osebo postane zahtevno in naporno. Zato si vzemite čas za svoje hobije in dejavnosti, ki vam prinašajo veselje ter poiščite podporo bližnjih oseb pri soočanju z izzivi.

Pogosta vprašanja o depresiji

Zakaj je depresija bolj pogosta med ženskami kot moškimi?

Depresija je bolj pogosta med ženskami zaradi različnih bioloških, psiholoških in socialnih dejavnikov, kot so hormonska nihanja, nosečnost, porod, kontracepcijska sredstva, zloraba substanc, stres in spremembe v življenjskem slogu.

Ali lahko do depresije pride tudi pri starejših ljudeh?

Depresija se lahko pojavi tudi pri starejših ljudeh zaradi socialne izolacije, zmanjšanja socialnih stikov, izgube bližnjih, bolezni, kroničnih bolečin, demence, upokojitve in drugih sprememb v življenjskem slogu, ki lahko negativno vplivajo na razpoloženje.

Ali se lahko depresija pojavi pri otrocih?

Depresija se lahko pojavi tudi pri otrocih zaradi dednih dejavnikov, travmatičnih izkušenj, socialnih pritiskov, zlorabe substanc ali bolezni, ki lahko vplivajo na razpoloženje in vedenje.

Kako dolgo traja obdobje depresije?

Trajanje depresije je odvisno od posameznika in oblike depresije. Depresija lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, v hujših primerih pa lahko traja več let.

Ali je depresija ponovljiva?

Depresija se lahko ponovno pojavi pri posameznikih, ki imajo zgodovino težav z depresijo. Ponovitev depresije se lahko pojavi zaradi psiholoških, socialnih ali bioloških dejavnikov.

Kako spanec vpliva na nastanek depresije?

Pomanjkanje spanca lahko poslabša simptome depresije, vendar ne povzroči vedno depresije. Kronično pomanjkanje spanja lahko negativno vpliva na razpoloženje, kognitivne funkcije in splošno zdravje

Samomorilnosti in depresija?

Samomorilno vedenje se pojavlja pri majhnem deležu ljudi z depresijo, vendar pa so ljudje z depresijo bolj nagnjeni k samomorilnemu vedenju kot drugi. Zato je pomembno, da se ljudje z depresijo obrnejo na strokovno pomoč, saj lahko zdravljenje zmanjša tveganje za samomorilno vedenje. Dodatno

Za individualno psihoterapevtsko obravnavo nas pokličite na 041 766 559 in rezervirajte uvodni termin. Naši klienti dosegajo visoko stopnjo rezultatov. (preverite mnenja)

 

About Author

Marjan Rijavec

Marjan Rijavec

Specializiran na področju Energijske Psihoterapije s katero ljudem pomaga ozavestiti ter razbliniti stare vzorce in omejujoča prepričanja. Opolnomočenje, jasnost in transformacija.