VARNOST: Kako do več občutka varnosti v svojem življenju?

Varnost je pomembna

Varnost v življenju je pomembna, saj nam omogoča postati zinteresiran v višje aspekte sebe, bolj subtilne, lahko rečemo tudi duhovne, če želite. Zakaj?
Dokler se človek ne počuti varno, ga abstraktna vprašanja ne zanimajo kaj dosti. S tem ni nič narobe, a znotraj subtilnejših sfer se skriva trajno zadovoljstvo in občutek polnosti, katerega pogostokrat iščemo v fizični realnosti.

Katere oblike varnosti poznamo?

  • Poznamo FIZIČNO VARNOST, v katero spadajo dom, hrana, obleka, zdravje, psihološko zdravje in varnost okolja v katerem živimo.
  • Poznamo FINANČNO IN KARIERNO VARNOST.
  • Poznamo ČUSTVENO VARNOST znotraj odnosov. Biti sprejeti, varni, ljubljeni.
  • Poznamo DUHOVNO VARNOST. Jasnost in usmeritev na poti samoraziskovanja skozi prave vire, mentorje, učitelje, literaturo, itd…
Poslanstvo človeka je pogostokrat preprosto kot to, da uredi vse aspekte svojega življenja v pravem vrstnem redu. Najprej je potrebno poskrbeti za fizični, finančni in čustveni aspekt. Na to pa nas začne nekaj več. Pogostokrat pa je skok v raziskovanje sebe nezmožnosti vzpostaviti harmonijo v fizičnem, finančnem ali odnosnostnem aspektu, kar je tudi prav. Se nam ne dogaja prav vsem to? Zaradi težkih odnosov začnemo delati na sebi, zaradi izzivov v službi iščemo rešitve. Zaradi fizične bolezni se obrnemo vase in posežemo po naravnih metodah? itd…
Osebno verjamem in menim, da je razvijanje vseh nivojev hkrati smiselno, saj nas naredi uravnotežene posameznike.
Vsako področje se dopolnjuje. Duhovni aspekt dopolnjuje fizični in fizični duhovnega. Finančni dopolnjuje naše odnose in prijetni odnosi naše finance. Eno brez drugega ne more. To je današnje sporočilo.

Kdaj nastane problem?

Problem nastane takrat, ko se ujamemo v fizično realnost do te mere, da mislimo, da smo dosegli  vrh. Pogostokrat se to ljudem kaže kot materializem, hlastanje za finančno varnostjo. Kopičenjem imetja, ki pa prinese zadovoljstvo le do določene mere. Osebno menim, da ima vsak človek določen znesek na bančnem računu, ki mu nudi finančno varnost in mnogo ljudi je precej daleč od tega zneska, zato se ukvarjajo predvsem s tem.  Kar je razumljivo a problem nastane, ko ljudje dosežejo finančno varnost in hlastajo za še več. Takrat se iz varnosti stvar prevesi v obsedenost. A tudi ta obsedenost nastaja iz globokih strahov in generacijskega pomankanja iz preteklih stoletij. Torej pomembno je poskrbeti za finančni aspekt, a vedeti moramo do kje in koliko. Ko postavimo bazo je pomembno se osredotočiti na odnose, če ne najpogosteje začnejo zaradi “finančne varnosti” trpeti odnosi.

 

Ravnovesje nudi varnost.

Drži pa, da v vsakem obdobju nas življenje kliče, da bolj poskrbimo za en aspekt, ki malo zaostaja, ali pa smo ga zapostavili. Morda nam je bil privzgojen program, ki nas odvrača od tega da poskrbimo zase, za svoje finance, za odnose?
Verjetno…in to je tudi razlog zakaj sta individualna psihoterapija ali coaching tako učinkoviti orodji, saj se zavestno sproži proces vpogleda vase, ki nas vodi do več zaupanja vase in občutkov varnosti. Uporabite lahko tudi te afirmacije.
Življenje je čudovito in potrebno ga je manegirati kot podjetje.
Sliši se trdo in zelo rigidno, a to je moja osebna izkušnja. Toliko različnih področij je v našem življenju, da se samo od sebe ne ureja niti ne gradi. Mi ga moramo. Postati moramo aktiven člen v svojem življenju, če tudi se to sliši logično temu v večini primerov ni tako. Pogostokrat nas avtomatizem občutkov in podzavestnih programov vodi skozi dan.

Kako postati aktiven člen v svojem življenju?

Skozi zavestno opazovanje, reflektiranje in udejanjanje sprememb.
To pomeni pregled dneva, tedna, meseca. Razmišljanje. 10 minut zvečer, pregled in plan za naprej. To pa je najbolj naporen del. Enako velja zame, verjeli ali ne.
Varnost se nahaja v ravnotežju vseh področij našega življenja. Zdravje, kariera, odnosi, finance, delo na sebi, počitek, dom, itd…
Poskrbimo za svoje življenje, saj s tem poskrbimo za ljudi, ki so okoli nas. Našo družino, prijatelje itd…
Želim vam uspešen teden poln občutkov varnosti.

About Author

Marjan Rijavec

Marjan Rijavec

Specializiran na področju Energijske Psihoterapije s katero ljudem pomaga ozavestiti ter razbliniti stare vzorce in omejujoča prepričanja. Opolnomočenje, jasnost in transformacija.