zakaj ljudje zacnemo kaditi

V svoji privatni praksi sem spoznal precej kadilcev in v tem članku se bomo dotaknili zakaj ljudje sploh začnemo kaditi in kaj so vzgibi za kajenje. Morda ste kadilec, morda imate ob sebi osebo, ki pogosto kadi ali pa se le informirate. Ta članek bo sigurno poučen ter zanimiv za vsakogar.

Pa začnimo.

Dejstvo je, da kajenje nikoli ne pride iz notranje motivacije. Nihče si ne usmisli “aha zdaj pa si želim kaditi”, kar iz lepega,  ampak vedno pride do zunanjih sprožilcev skrbnikov, družbe ali sovrstnikov. Pri kajenju ne gre za dejansko potrebo kot pri hrani ali vodi torej sigurno ni preživetvenega pomena. To ponovno nazakuje, da ne gre za potrebo ampak željo. Ko govorimo o želji že govorimo o čustvenem aspektu posameznika.

Obstaja pa tudi čustvena potreba. Tukaj se skriva odgovor zakaj ljudje začnemo kaditi.

4 razlogi zakaj začnemo ljudje kaditi?

Pogostokrat želimo ljudje biti del drugih ljudi, del skupin in biti pripradni, povezani. Velikokrat je kajenje združevalna melodija neke skupine. Prav tako je “klan” kadilcev še kar prisoten med ljudmi. In to je lahko velik razlog. Iskanje občutek potrditve, pripadnosti znotraj družbe.

Tako smo v mladosti iskali svojo lastno identiteto in preko kajenja smo začutili, da smo nekako drugačni, samosvoji, se razvijamo in odraščamo.

Drugi razlog je lahko posnemanje. V otroštvu ali mladosti nam je lahko oseba, ki nam je bila/je blizu, kadila. V tem primeru lahko sin vidi svojega očeta kot višek življenja, idol h kateremu podzavestno gravitira in tako se ustvari enaka navada, kot pri očetu.

Tretji razlog zakaj ponavadi v mladosti začnemo kaditi je uporništvo. To se pogosto zgodi otorkom, kjer jih starši zelo nadzorujejo, omejujejo in prepovedujejo. Otrok se v svoji mladosti želi razviti, raziskovati in odpreti krila, za to se zaradi pretirane kontrole staršev/skrbnikov, ki se veda bazira na njihovem strahu, otrok odzove kontra željenemu in poseže po stvareh, kot so kajenje.

Nekateri pa začnejo kaditi preprosto iz radovednosti in zabave. Pri takšnih ljudeh je proces transformacije in opustitve najlažji ali pa najtežji. Odvisno koliko so navezani na to željo po zabavi. Predvsem gre za odločitev in vztrajnost. Če je bolečina in razumevanje posledic kajenja večja od zabave, bo človek hitro prenehal kaditi. Če pa je želja po zabavi in sprostitvi večja, potem bo potrebno najprej razumeti.

Zanimive statistike o kajenju

Za opustitev kajenja ni potrebno odkriti tople vode, pomembno je le najti jedrne motive in iti globoko v razmislek. Tekom programa STOP KAJENJU ljudi vodim, da na naraven način opustijo kajenje, brez sugestij, hipnoz itd…Tako je sprememba trajna.

About Author

Marjan Rijavec

Marjan Rijavec

Specializiran na področju Energijske Psihoterapije s katero ljudem pomaga ozavestiti ter razbliniti stare vzorce in omejujoča prepričanja. Opolnomočenje, jasnost in transformacija.