Iz dneva v dan srečujem po večini predvsem ženske, ki so ujete v precej čustveno hladnem odnosu. In če se ženska znajde v takšnem odnosu se počuti, kot da ji primankujejo osnovne življenske potrebe. Biti ljubljena, opažena, spoštovana je nekaj v današnjih časih nekaj že nujnega, osnovnega. Ne živimo več v času saj ne pri nas, ko smo lahko zadovoljni, da imamo streho nad glavo in hrano. Te časi so v naši družbi mimo. Hrepenimo in strmimo k čustveni izpolnjenosti, k mentalni jasnosti, čustveni zrelosti, globini in k duhovnosti. To je normalen proces evolucije človeštva in prav je da si želiš biti v takšnem odnosu.

Odnosi so najboljša odskočna deska oz. kažipot do sebe, da vidimo kje smo 🙂 Saj si drug drugemu zrcalimo svoje vzorce. Naj pa v tem trenutku poudarim, da je tudi mnogo moških v čustveno hladnem odnosu, ko so ne opaženi in so v odnosu kjer se srečujejo z občutkom nepomembnosti.

Kot sama veš in čutiš globoko v sebi je ČUSTVENA VARNOST oz. čustvena odprtost nujno potrebna za kvaliteten odnos. Za to pa moramo ozdraviti svoje rane iz otroštva. V odnou je potrebno usklajevati različne nivoje oz. stopnje varnosti katere ima vsak človek.

  • Fizično varnost (fizična nežnost, poljubi, dotiki, fizična privlačnost, pozornosti, rože, ne nasilje, hrana, dom)
  • Finančno varnost (komuniciranje glede denarja, finančna sigurnost, redni prilivi, pogovarjanje o materialnih, kariernih, življenskih ciljih)
  • Čustveno/mentalna varnost (prijetnost besed, misli, dejanj, pozornost partnerja, solidarnost, pripravljenost poslušati, pripravljenost držati prostor partnerju/ki ko mu/je hudo, razumeti stališče partnerja, se pogovarjati, si vzeti čas za partnerja, čustvena prisotnost, odprtost in iskren stik z otroci, vrednote, cilji, prioritete itd…)

 

V resnici so vse tri stopnje varnosti neločljivo povezane v eno pa vseeno je dobro razčleniti, saj lahko tako lažje vidimo kje nam primankuje in kako to rešiti. Če je partner fizično grob, težko občutimo prijetne občutke drži?

Veliko odnosov razpade ne za to ker se partnerja nebi imela rada, ampak preprosto ker ne znata s komunicirati. Tvoj dec vidi 6 ti pa vidiš 9 in potem se vse debate vrtijo o tem kdo ima prav. Torej ravno ta “JAZ IMAM PRAV” “JAZ MORAM ZMAGATI”, itd… pripelje do burnih razhodov.

Želim si, da v tem trenutku oceniš kako VARNO se počutiš od 0 – 10.  (0 je popolnoma nič, 10 je popolnoma varno)

Okej?….

….

..

Super!

 

Mogoče ti je beseda varnost nenavadna, lahko bi jo poimenovali tudi SIGURNOST ali pa STABILNOST.

In naj ti povem, da vsi potrebujemo določeno mero sigurnosti, varnosti in predvidljivosti, kljub temu, da je to velikokrat nemogoče, je pomembno, da si svoje življenje postavimo tako, da se počutimo maksimalno varne. Mnogo žensk vztraja v odnosu, ko je mož en dan sladek in prijeten, drugi dan pa opit in agresiven.

Kako naj ženski nektar potem buhti in cveti?

Pomembno je, da se vprašaš kaj me odnos želi naučiti, zakaj še vedno ostajam v ne podpornem odnosu, kje imam jaz rano? To očistiš in se premakneš naprej! In pri tem procesu ti z vsem veseljem pomagam saj ko vidim žensko, ki se prelevi v Boginjo me kar prijetno pogreje. Res ste čudovite <3

 

Čustvena varnost je recept oz. nujna sestavina za uspešen odnos. Jedro čustvene varnosti in odprtosti pa je ISKRENA KOMUNIKACIJA na dnevni ravni. Parom vedno svetujem, vsak večer, 10 – 30 minutni pogovor samo ti in on…Kakšen je bil dan, kako si se počutil…POGOVARJAJTA SE O OBČUTKIH in ne zgolj kaj si počel, itd…OBČUTKI, saj tukaj je največ ljudi polariziranih (o tem kdaj drugič).

Mnogo samskih žensk prihaja k meni z željo, da bi v svoje življenje pritegnile pravega partnerja in ga. Vendar mnogokrat je ljubezen na prvi pogled, začetna zaljubljenost tako močna, da zaslepi naš objektivni um, razum…Za to si želim, da postaneš opazovalka in pri izbiri partnerja uporabiš tudi svoj razum, um in oceniš ali je partner dejansko primeren.

Drage Boginje, ločitev je ogromno in tudi ločitve so neizogibne vendar do bistveno manj ločitev lahko pride, če k novemu potencialnemu partnerju s katerim hodiš na zmenke pristopiš strastno, ognjevito vendar tudi razumsko. Vem, vem,…da ti to mogoče ni v naravi vendar, če si ti na primer želiš ustvariti v naslednjih 5 letih družino in ti je to zelo pomembno, on pa je trenutno le na 3 mesečnem dopustu, drugače pa je 80% časa po Evropi in tujini in če se v teh sanjskih 3 mescih do ušes zaljubiš, mogoče celo ponesreči zanosiš, si boš le povzročila bolečino kasneje.

Kar v resnici želim povedati je to, da je zelo priporočljivo izbirati partnerja na podlagi lastnih VREDNOT in ne zgolj fizične privlačnosti. Vprašaj se kaj mi je v odnosu pomembno. Ali je verjetnost, da bo partner to lahko izpolnil. Kaj je njemu pomembno ali bom lahko bila del njegovih vrednot, se skladava? Ali se moje vrednote in vrednote partnerja ujemajo, so podobnosti, itd…

Veš…

Ljubezen med dvema niso metuljčki v trebuhu, čeprav se to ne sliši prav nič seksi…Te metuljčki so zgolj fizična, seksualna privlačnost. Prava ljubezen med dvema pomeni odprtost, zmožnost biti ranljiv, čuteč, pozoren, si biti drug drugemu podpora v težkih časih, videti dobro drug v drugem. V resnici je prava ljubezen kot izjemno izjemno globoko, iskreno in predano PRIJATELSTVO. Seveda par lupčkov, dotikov in prijetnih intimnih trenutkov pa tudi paše zraven 🙂

 

Želim si, da ugotoviš kaj zate pomeni Čustvena varnost 🙂

Želim si, da ugotoviš, da čustveno pozorni, prijetni in nežni moški, ki jih je polno niso dolgočasni. Mnogo moških skriva svojo nežnost saj imajo sami in tudi ženske okoli njih prepričanje, da nežen moški ni moški in da je šibak, kar je daleč daleč od resnice. Želim si, da pomisliš kaj šteje več. “Adrenalinski skok s padalom ali ko te tvoj partner nežno in iskreno objame iz boka preden zaspita in ta objem ti daje občutek varnosti in nepopisne prijetnosti”

 

Razmisli kaj ti je pomembno v odnosu 🙂

Uživaj <3

Varna.si

Marjan

 

 

About Author

Marjan Rijavec

Marjan Rijavec

Specializiran na področju Energijske Psihoterapije s katero ljudem pomaga ozavestiti ter razbliniti stare vzorce in omejujoča prepričanja. Opolnomočenje, jasnost in transformacija.